Vechten voor geluk

Gepubliceerd op 20 september 2019 om 19:41

Een lang en gelukkig leven. Wie wil dat nu niet?
Vaak heb ik het op de basisschool in vriendenboekjes en poëzie-albums geschreven; ‘ik hoop dat je gelukkig wordt.’ Het klinkt als een sprookje, een meisjesdroom.
Maar niets is minder waar, want geluk is niet vanzelfsprekend.

 

Ik weet helaas maar al te goed wat het is om te moeten vechten voor geluk. Wanneer jarenlang vechten tegen depressie mijn ‘gelukkig leven’ zo vreselijk in de weg staat.

En misschien is het meer vechten om me gelukkig te voelen, omdat ik vaak niet in staat ben om het geluk te zien. Al staat het soms recht voor mijn neus. Want nu ik hier zo zit met mijn bakkie koffie op de bank, in mijn fijne huis, kijk ik naar de foto aan de muur. Ik zie mijn gezin. Mijn man en kinderen waar ik zo ontzettend trots op ben. Ik denk aan mijn lieve familie, mijn lieve vrienden. Ik denk aan de gemeente waar ik mij zo thuis in ben gaan voelen. Ik denk aan de maaltijd die ik zo ga klaarmaken en het feit dat ik dit elke dag kan doen. En ik kom tot de conclusie dat het woord ‘geluk’ toch echt wel in mijn leven thuishoort. Maar ik kan het zo slecht zien omdat de donkere wolken van die uitzichtloze depressie mij het zicht daarvan ontnemen. En ik wil het zó graag zien.

 

En wat is geluk eigenlijk? Nooit meer verdrietig zijn? Altijd blij zijn? Volgens mij werkt het zo niet.
Het leven is namelijk ook geen sprookje met een lang en gelukkig leven. En moet dat überhaupt ons streven zijn? Is een lang en gelukkig eeuwig leven niet veel belangrijker? En ondanks dat ik dit weet, voelt het vaak niet zo. Dat zou niet uit moeten maken. Maar helaas weegt ‘voelen’ vaak zwaarder dan ‘weten’. Bij mij in ieder geval wel.

Toch ben ik er ook van overtuigd dat geluk ook bestemd is voor dit leven. God belooft het ons in Zijn woord als Hij zegt; ‘Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk.’
Maar wat houdt dit dan in?

Ik moet denken aan een lied van de band Lev waarin het volgende wordt gezongen:
‘Gelukkig wie op God vertrouwt, gelukkig wie dat doet.
Wie heel zijn leven op Hem bouwt.
Ooit maakt Hij alles goed.’

Dát is geluk. Vertrouwen op die ene God. Op Hem die mijn leven in Zijn hand heeft. Hij die elke dag de zon weer laat schijnen. Vertrouwen op Hem die genade en verlossing geeft. Vertrouwen dat Hij alles goed maakt. Alles waar ik nu zo hard voor moet vechten. Alles waar jij zo hard voor moet vechten.

 

Bidden jullie het dan met mij mee?

‘Heere, verjaag die donkere wolken die mij het zicht ontnemen en open mijn ogen, zodat ik het ware geluk weer kan zien. Geluk dat alleen te vinden is bij u. Leer mij om dwars door alle moeites heen mijn zegeningen te tellen.’

 

Liefs, Alina

 


Reactie plaatsen

Reacties

Anna
5 jaar geleden

Heel mooi❤❤

Sylvia De With
5 jaar geleden

🙏😘